HTML

Miről szólunk?

Ez a blog az adattudomány világába kínál bepillantást. Célunk, hogy az adatbányászat módszereit, eszközeit közérthetően bemutatva elősegítsük, hogy nem szakmabeliek – üzletemberek, magánszemélyek – is megértsék, milyen lehetőséget rejtenek számukra digitális adataik, és hogyan lehet a bennük rejtőző információkat értelmezni, hatékonyan kihasználni. Adatra fel! Kapcsolat: adattudomany at gmail dot com

Friss topikok

Adatbányászat, statisztika, webanalitika, big data

2014.05.29. 11:02 DataMiner

Beköszöntő – az adattudományról mindekinek

Címkék: adattudomány alapok

Az adattudomány, adatbányászat ma az informatika legdivatosabb témái közé tartoznak. Mégis nehéz az első lépéseket megtenni a témában, akár kitanulni szeretné valaki az adatelemzést, akár általános áttekintést kapni arról, mire valóak, hogyan alkalmazható a saját szakterületünkön. Azért indítjuk ezt a blogot, hogy ebben segítséget nyújtsunk az érdeklődőknek.

Mindannyiunkat körülvesznek a digitális adatok. Termeljük, tároljuk, olykor még használjuk is őket (nem túl gyakran, emlékezzünk a két évvel ezelőtti fényképekre), de igazán hasznos, új következtetéseket ritkán vonunk le belőlük. Főleg intézmények, vállalkozások esetében tapasztalni gyakran, hogy a rendelkezésre álló (olykor kimondottan bőséges és részletes) információk parlagon hevernek a szervereken. Ennek szinte minden esetben az az oka, hogy a tulajdonos nincs tisztában az adathalmaz hasznosíthatóságával, nem ismeri az erre szolgáló módszereket, eszközöket.

Mi az adattudomány?

Az adattudomány a rendelkezésre álló különféle (részben saját, részben másoktól származó) adatokból tudományos módszerek segítségével valószínű választ nyújt olyan általános kérdésekre, amelyek az adatokból első látásra nem nyilvánvalóak, mégis megválaszolhatóak. Kicsit bombasztikusan fogalmazva: a rendelkezésre álló információkból valószínűsíteni tudjuk a jövőt (hol-mikor alakul ki forgalmi dugó, mennyi termék fogyása várható a jövő évben, milyen eséllyel és mikor ér bizonyos káresemény valakit stb.). Ez persze számos korlátozással igaz, de alapvető szabály, hogy minél több információ áll rendelkezésünkre, annál inkább igaz – ha a világ minden információja ismert lenne, akkor teljesen igaz lenne.

Az adattudomány komplex matematikai, statisztikai ismereteket igényel, illetve – tekintettel, hogy digitális adatokról, eszközökről van szó – jelentős részben informatikai tudásra is szükség van. Ezek közül is igyekszünk minél többet érinteni.

A produktív adatelemzés számos részterület együttműködését feltételezi, így például az adatvizualizációt, gépi tanulást, mesterséges intelligenciát, programozást. Különböző alkalmazási irányai is léteznek, pl. a webanalitika (a világhálón lévő információk elemzése) vagy a big data ("nagy adat"; igen nagy adattömeg elemzése), szövegbányászat ("text mining"; természetes szövegek analízise), amelyekről szintén szeretnénk itt szót keríteni.

Miért érdemes olvasni az adattudomány blogot?

Habár a blog fő célja elsősorban közérthető áttekintést nyújtani különösebb szakmabeli előismeretek nélkül, időről időre azért foglalkozunk majd a különböző szoftvereszközökkel, elméleti kérdésekkel is, hogy kapaszkodót nyújtsunk azoknak, akik speciálisabb ismeretekre is szert szeretnének tenni. Bemutatunk majd esettanulmányokat is, amelyen demonstráljuk az adattudomány módszereit és eredményeit.

Végül pedig: várunk minden kérdést, javaslatot és hozzájárulást, amiből a blog olvasói is okulhatnak.

Adatra fel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adattudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr796226303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása